Lao Tsu (Loazi)

“İyi bir gezginin amacı bir yere varmak değildir” der Lao Tsu, sanırım gezgin oluşundandır ki; Konfiçyüs ile aynı zaman diliminde yaşamış olmasına rağmen kendisi hakkında net bilgiler günümüze ulaşmamıştır. Fakat kendisinin en güçlü mirası “Tao”dur.
Nedir Tao? M.Ö. 600’lü yıllarda kurulmuştur. Tao “Yol”dur, bir başka ifadeyle “Akan Nehirdir”. Erdem ve Bilgeliğe ulaşmanın öğretisidir. Aslında din olmaktan çok bir felsefedir Taoizm.

“Doğa acele etmez yine de her şeyi başarır”der Tsu. Huzuru ve doğru ölçüyü kendi içinde arar. Mevlana’nın söylediği gibi, “Ya göründüğün gibi ol, ya olduğun gibi görün” felsefesi Tao’nun da özünü oluşturur. Bunlara ek Lao Tsu; “Kötülüğü adaletle iyiliği iyilikle karşıla” der.
Aslında bu inanışlar bizlere yakın şeyler. Lao Tsu’nun içinde bulunduğu “Çu” hanedanı Türklerden göçmedir. Etimolojik olarak Tao, (Çince okunuşu ile “DAO” Doğa anlamına gelir. Bunlara ek “ying ve “yang” sözcüğündeki “Ying”,”yinik”,”yenik” anlamından, “yang” ise Türkçe “Yangın’dan”gelmiştir.
Kaan Yalçınkaya